Situat lângă satul Adamclisi, la 60 de km de Constanța, monumentul are o origine controversată, unii datându-l dinainte de era noastră , alții plasându-l în sec IV, în timpul domniei împăratului Constantin.
Din cercetările recente s-a ajuns la concluzia ca monumentul a fost construit în jurul anului 109, cam în aceeași perioadă cu Columna lui Traian din Forumul de la Roma.
Razboaiele daco-romane și victoria lui Traian urmată de cucerirea Daciei a fost considerată ca fiind cea mai importantă bătălie și a fost sarbatorită cu mare fast la Roma. În urma acestui război, Imperiul Roman a ajuns la apogeul puterii sale, fiind singurul razboi în urma căruia s-au construit toate monumentele mărețe:
Columna lui Traian din Forumul de la Roma și Tropaeum Traiani de la Adamclisi.
Dar ce batalie s-a dat pe platoul de la Adamclisi?
În iarna 101-102, în timpul primului razboi , Decebal a încheiat o întelegere cu unele triburi din nord, dintre care sarmații si dacii costabaci. Aceștia urmau să traverseze Dobrogea și să ocupe pasul Șipca din Balcani pentru a întrerupe aprovizionarea Legiunilor romane staționate în sudul Daciei.
Iarna 101 – 102 a fost foarte blândă, astfel că Traian a putut sa-și transporte armata pe Dunare, iar cavaleria sarmată a trecut cu dificultate Dunărea de la Hârșova, având mari pierderi.
Cele 2 armate s-au întalnit pe platoul de la Adamclisi, romanii repurtând o victorie însemnată. Monumentul a fost descoperit de Grigore Tocilescu în anul 1882 și a fost reconstituit în anul 1977. Are 39 m înaltime și un diametru al bazei de 38 m.
Pe pereții exteriori se află 54 de metape de 1.48/1.49 m, care înfatișează scene de razboi. Ansamblul triumfal de la Adamclisi era mult mai mare. Alături se află un altar funerar în care erau gravate numele a 3800 de soldați romani căzuti în luptă.
De asemenea, se mai afla un mausoleum format din 3 ziduri concentrice în care a fost înmormantat comandantul care a decis soarta bataliei cu prețul vietii sale. La 2 km vest de monument se poate vizita cetatea, basilica, necropola, termele cetații si locuințele extramurale.
Cetatea TROPAEUM TRAIANI dateaza din anul 170 si a fost un centru urban foarte important. In secolele 12-13 era sediul uneia din cele 5 episcopii din Dobrogea.