fbpx

Farul genovez

Farul a fost construit în jurul anului 1300 de către genovezii care făceau comerț în port și restaurat între anii 1858-1860 de inginerul francez de origine armeană Artin Aslan.

Monumentul are o inaltime de 16 metri, forma octogonala si este construit din blocuri de piatra naturala, cioplite pe toate fetele si unite intre ele cu mortar facut din var si nisip de mare amestecat cu scoici.

Farul ii calauzea pe marinari cu ajutorul luminii sale albe care se inalta la 21 de metri deasupra marii si avea o vizibilitate de circa 5 kilometri in larg. Spre deosebire de alte constructii de acelasi tip, lumina farului de la Constanta nu se rotea. Stabilimentul a functionat pana in anul 1905, atunci cand a fost inlocuit cu un far modern, devenind in acel moment unul dintre cele mai cunoscute si pitoresti monumente ale orasului Constanta.

Practici şi ambiţioşi, britanicii priveau adesea spre mare, de pe faleza abruptă şi pustie a oraşului. Vor moderniza portul pentru că sultanul otoman a promis că toate taxele navelor care vor acosta la chei vor fi încasate de supuşii reginei Victoria. Pentru acest lucru, fără dar şi poate, trebuie să construiască un far nou, necesar pentru anotimpurile deloc prietenoase pe acest ţărm. Locul pe care se aşezaseră avea un bun potenţial economic, discutau aceşti englezi la frecventele five o’clock sau în lungile seri plicticoase, în noile case din piatră care le aduceau aminte de insulele lor.

Farul a ghidat cu grijă, secole la rând, pe cei ce au venit de pretutindeni și sunt astăzi eroi principali ai istoriei Constanței.

Aici gasiți adresa Farului Genovez din Constanța:

Strada Remus Opreanu, Constanța

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

 

Derulați până sus
Descoperă mai multe opțiuni in stațiunea mamaia!