Muzeul de istorie națională și arheologie este al doilea muzeu ca importanță, după Muzeul de istorie din București.
Construcţia masivă şi impunătoare ce domină întreaga piaţă a fost construită între anii 1912-1921 sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu. Muzeul este structurat pe trei nivele, la parter aflându-se sălile Tezaur, dominate de statuia șarpelui Glycon.
In cadrul celorlalte etaje ale muzeului exponatele sunt ordonate cronologic, incepand cu primele dovezi de locuire a Dobrogei si incheindu-se cu epoca moderna. Dintre aceste piese se remarca „Ganditorul” si perechea sa, piese emblematice pentru cultura Hamagia (Neolitic).
Complexul muzeal de istorie si arheologie este completat la exterior de un amplu lapidariu (ansamblu de pietre gravate si sculptate) si de Edificiul Roman cu Mozaic, un monument istoric unic in Europa de Est prin dimensiunile sale.
Instituţia adăposteşte obiecte de origine greacă, romană, bizantină şi medievală (unelte şi arme din piatră, bronz şi fier), ceramică, elemente arhitectonice antice (coloane, capiteluri, frontoane, decoruri, etc.), sculpturi antice, vase din sticlă, statuete din bronz, bijuterii, numismatică (colecţia cuprinde monede din argint, bronz şi aur, unele dintre ele fiind unicate), icoane, documente, hărţi, machete, fotografii, telegrame, reviste, obiecte ce au aparţinut unor personalităţi ale începutului de secol XX, piese de mobilier şi alte obiecte cu o mare încărcătura istorică.
Aici gasiți programul de vizitare si adresa muzeului de istorie Constanța:
Zona Peninsulară a Constanţei, găzduită începând cu anul 1977 într-o clădire monumentală (fostul sediu al primăriei din Constanţa ), situată în Piaţa Ovidiu nr. 12.
Program: 9:00 – 20:00 (1 mai – 30 septembrie); 9:00 – 17:00, luni şi marţi – închis (1 octombrie – 30 aprilie).
Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai.