fbpx

Lanterna Japoneza

lanterna_japoneza_constanta

Stiati ca…

In parcul Tabacarie din Constanta, la numai cateva sute de metri de hotelul Parc din statiunea Mamaia, se afla „ lanterna de piatra japoneza” daruita de administratia locala a orasului Yokohama din Japonia in urma infratirii acestuia cu orasul Constanta in octombrie 1982. Pe placuta de la baza monumentului statea inscris: „Din partea presedintelui Comitetului de prietenie Yokohama – Constanta, M. Ariyama cu ocazia cele de-a 5-a aniversare a semnarii documentului de infratire a celor doua orase”.

In cartea „133 de ani de relatii Romania – Japonia”, Ion Scumpieru, fostul Ministru Consilier in cadrul Ambasadei Romaniei la Tokio descrie pe larg evenimentele de stransa legatura dintre Romania si „Tara soarelui rasare” .

„Proclamatia de infratire a fost semnata la 12 octombrie 1977 de catre cei doi primari, Gheorghe Trandafir (primarul Constantei) si I. Asukata (primarul orasului Iokohama). La ceremonia a fost prezent si ambasadorul Romaniei la Tokio. In document se spune: „Infratirea dintre cele doua oraseva contribui nu numai la consolidarea relatiilor de prietenie si a colaborarii dintre Romania si Japonia ci si la consolidarea pacii in lume… Cele doua municipii vor face schimburi in domeniile culturii, educatiei si economiei… Partile exprima convingerea ca prin aceasta infratire va fi promovata cunoasterea intre cele doua orase si cetatenii lor”. Constanta era primul oras din Europa de est si cel de-al opt-lea municipiu din lume cu care se infratea Yokohama.

… La Constanta, a avut lor o intalnire cu primarul Gheorghe Trandafir si alti reprezentanti ai primariei municipale, dupa care oaspetii au vizitat portul, santierul naval, precum si statiunile de pe litoral. Delegatia a fost invitata sa faca o vizita si la Statiunea viticola Murfatlar. Din insemnarile publicate, ulterior, in ziarul Kanagawa Shimbun de catre unii membri ai delegatiei, reiese ca japonezii au fost impresionati de primirea calda facuta de catre gazde, acestia fiind bucurosi ca au putut sa-si faca o prima impresie despre Romania, ca tara comunista; sa cunoasca posibilitatile economice si turistice ale municipiului Constanta.

… Yokohama se afla situat in golful Tokio, nu departe de capitala Japoniei. Are o supafata de 437,38 km patrati si o pupulatie de 3,7 milioane de locuitori ceea ce il situeaza pe locul al doilea dupa Tokio. Cu o istorie de circa 150 de ani, Yokohama a devenit una dintre principalele porti maritime si comerciale ale tarii.

… Datorita bunelor relatii dintre cele doua orase, Consiliul Municipal Constanta a dat numele Yokohama unei strazi din propiul oras.

Derulați până sus