fbpx

Tribunalul, Palatul Regal

Construit între anii 1904-1906, având același arhitect ca și Cazinoul, Palatul Regal a fost destinat familiei regale ca reședință de vară.

Palatul Regal din Constanţa a fost prima reşedintă regală la Marea Neagră iar construcţia a început în anul 1902, fiind finalizată în 1906, anul în care Regele Carol I serba patru decenii de domnie şi puţin peste un sfert de secol de când dobrogenii îi deveniseră supuşi.

În interior, frumoase fresce în ulei ornau saloanele oficiale de primire, spaţioasa sală de recepţii şi câteva dintre camerele de lucru ale regelui. Odată cu ridicarea Palatului Regal din Constanţa, oraşul de la malul mării a intrat în şirul extrem de scurt al reşedinţelor oficiale ale ţării, Regele Carol I dorind să îi acorde, la capătul vieţii, o atenţie cel puţin la fel de mare precum aceleia de la Sinaia.  Faţada sudică a Palatului Regal are două terase lungi, închise cu tâmplărie metalică din fier forjat ce anunţă mirobolantul stil Art Nouveau. O altă intrare în clădire, aceea estică, este marcată şi ea de un pridvor specific neoromânismului.

Chiar dacă, la început, sobrul rege Carol I a crezut că Palatul său de la Constanţa va fi, mai degrabă, o reşedinţă de relaxare, repede destinaţia a intrat în protocolul oficial. De aici, din Palatul Regal din Constanţa, Carol I a urmărit frecvent pregătirile fastuoase pentru inaugurarea Farului ce îi poartă numele, unul dintre cele mai moderne din Europa la acel moment dar, mai sigur, a trăit clipe din aventura ofensivei terestre a armatei române în Bulgaria, în vara anului 1913 şi a gustat sublimul reîntregirii Dobrogei, provincia sa iubită.

Sorții au fost buni pentru fosta reședință a bătrânului Carol I și parcă, într-un act de dreptate istorică, astăzi, în fostul Palat Administrativ Regal (Tribunalul Constanța), mai presus de orice, legea este cea care are ultimul cuvânt.

Aici gasiți adresa Tribunalului din Constanța:

Str. Traian, 31, Constanta

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai.

Derulați până sus