fbpx

Biserica greacă

Biserica greacă „Schimbarea la față” este prima biserică din oraș, fiind construită în 1868, prin contribuția comunității elene.

 Povestea frumoasei biserici incepea in urma cu un secol si jumatate, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, si marca „nasterea” primului lacas de cult crestin din Constanta. Constructia bisericii a demarat in anul 1862 cu acordul sultanului Abdul Aziz Bin Mehmet Han care raspundea astfel pozitiv la cererea comunitatii elene de a construi un lacas de cult in zona.

Multe dintre obiectele care infrumuseteaza si astazi Biserica „Metamorphosis” sunt foarte pretioase si au fost aduse din strainatate de etnicii eleni cu putin inainte ca lucrarile de constructie a lacasului sa fie pornite. Remarcabile sunt cele patru policandre cu cristale de Murano donate in anul 1862, sase sfesnice din argint aduse de la Constantinopol, o Evanghelie cu coperti de argint si foarte multe icoane lucrate in perioada 1812-1870. Una dintre cele mai importante icoane ale bisericii grecesti „Metamorphosis” este cea care il intruchipeaza pe Sfantul Fanurie, un sfant foarte iubit de ortodocsii greci. Pictura originala din interiorul bisericii a fost realizata in ulei de un pictor venit de pe muntele Athos, insa din cauza fumului degajat de lumanari aceasta s-a deteriorat si a fost inlocuita cu o alta noua intre anii 1988-1989.

                                      

In prezent, Biserica greceasca „Metamorphosis” starneste curiozitatea trecatorilor tocmai prin dimensiunile sale mici si prin unicitatea arhitecturii sale. Frumusetea si importanta sa pentru oras au facut ca lacasul de cult sa fie declarat in mod oficial monument istoric si monument de cultura al Constantei.

Aici gasiți adresa Bisericii grecească „Metamorphosis” din Constanța:

Strada Mircea cel Bătrân 36, Constanța

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

 

Derulați până sus