fbpx

Catedrala Ortodoxă Sfintii Petru si Pavel

Catedrala ortodoxă arhiepiscopală „Sfinții Petru și Pavel”, cel mai mare edificiu de cult al orașului, a fost construită între anii 1883-1885.

Catedrala ce poarta hramul Sfintii Pentru si Pavel reprezinta cel mai mare si mai important lacas de cult ortodox din Dobrogea, fiind cunoscuta si sub numele de Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului. Biserica este amplasata in zona istorica a orasului, aproape de bulevardul Elisabeta si faleza din zona Cazinoului.

Construita intre anii 1883 si 1885, frumoasa biserica a fost primul asezamant ortodox ridicat in Dobrogea dupa eliberarea de sub dominatia Imperiului Otoman. Lacasul de cult a fost construit din caramida si beton dupa planurile celebrului arhitect Ioan Mincu.

Mobilierul interior, format din catapeteasma, strane, candelabre, policadre si sfesnice este original si a fost executat la Paris, din lemn de stejar, conform desenelor arhitectului. O parte din acest mobilier, de o eleganta iesita din comun, este acoperit cu foita de aur si incrustat cu pietre semipretioase. Din punct de vedere al picturii interioare originale, Catedrala Sfintii Petru si Pavel are o poveste interesanta. Demersurile pentru zugravirea bisericii au fost demarate in anul 1888, la trei ani dupa incheierea constructiei. Sarcina i-a fost acordata lui Demetrescu Mirea, un pictor celebru al vremii.

Patrimoniul Catedralei Sfintii Petru si Pavel include icoane vechi, printre care si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, evanghelii, epitafuri, obiecte de cult confectionate din materiale pretioase, dar si moastele a trei sfinti.

In decembrie 2001, Catedrala Sfintii Petru si Pavel a fost declarata biserica arhiepiscopala cu caracter manastiresc. De atunci, slujbele sunt oficiate de doua ori pe zi, dimineata si seara, de calugari care locuiesc in Palatul Arhiepiscopal aflat langa catedrala.

Aici gasiți adresa Catedralei Ortodoxă Sfintii Petru si Pavel Constanța:

Strada Arhiepiscopiei 25, Constanța

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

Derulați până sus