fbpx

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

MUZEUL ION JALEA este unul dintre puţinele edificii culturale din ţara noastră dedicate exclusiv sculpturii.

Institutia este gazduita de o frumoasa cladire construita in stil brancovean la inceputul secolului XX.  In interiorul muzeului sunt expuse peste 200 de lucrari superbe donate de sculptor in anul 1969 si de familia acestuia, in 1984, dupa moartea sa.

La parter şi la etaj sunt expuse opere originale şi machete, lucrate în materiale şi tehnici diferite. Tematica este variată: opere alegorice, schiţe de front, portrete, compoziţii monumentale etc.  În faţa casei, pe faleză, se află capodopera definitorie a lui Ion Jalea: „Arcaş odihnindu-se“.

Realizate în cele mai diverse materiale: gips, bronz, piatră sau marmură, ciclurile sale tematice includ scene alegorice, religioase sau mitologice, scene de război sau de muncă,  nuduri,  portrete,  figuri de ţărani, culminând cu lucrările sale monumentale, toate trecute însă printr-un filtru personal ce ocoleşte facilul şi întâmplarea în favoarea unei forme clare, clasicizante.

Aici gasiți programul de vizitare si adresa Muzeului „Ion Jalea” Constanța:

Strada Arhiepiscopiei nr. 26, Constanţa

Muzeul este deschis între orele 10:00 şi 18:00 – în sezon, sau între 09:00 şi 17:00 – în extrasezon.

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

Derulați până sus