Statuia lui Anghel Saligny

Operă a sculptorului Oscar Han, extrem de important dar şi controversat artist, silueta personajului care a marcat definitiv istoria Constanţei şi a Dobrogei priveşte spre port.

Pe soclul statuii este montată o placă de marmură cu textul:

ANGHEL SALIGNY

1854-1925

A proiectat și condus lucrările de construcție și
modernizare a portului Constanța (1899-1910)
prefigurându-i dezvoltarea viitoare.
Realizările îl situează între cei mai străluciți ingineri români.
16 octombrie 1996
Cu prilejul centenarului portului Constanța

Statuia în bronz a lui Anghel Saligny a fost realizată în anul 1957 de sculptorul Oscar Han. Ea are 3 metri înălțime și îl reprezintă pe Anghel Saligny în repaus, în picioare.

Anghel Saligny a fost un remarcabil inginer constructor, premergător mondial al ştiinţei construcţiilor metalice şi de beton armat, realizator de multiple invenţii şi soluţii unice în proiectarea şi construirea podurilor şi a construcţiilor industriale, pentru fundaţia cheiurilor portuare şi a docurilor, precum şi a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.

Amprenta lui Saligny asupra modernizării României a fost profunda. La Constanţa, Brăila, Galaţi si Giurgiu, pe Valea Prahovei, pe linia ferată ce strabăte Moldova de la sud spre nord, la Academia Română, la Scoala de Poduri şi Sosele şi mai ales la trecerea peste Dunare în Dobrogea, „opera mare, opera splendida, opera admirabilă… opera de mândrie naţională”, cum spunea Ţiţeica în 1925.

Aici gasiți adresa Statuii lui Anghel Saligny din Constanța:

Bulevardul Regina Elisabeta, Constanța

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

Derulați până sus