fbpx

Vila Regală

Denumită Palatul Regal din Mamaia pe vremea monarhiei, clădirea a făcut parte din proprietarea principesei Elena, mama regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei.

Palatul Regal a fost gândit de arhitectul italian Mario Stoppa şi construit de antrepriza lui Carlo Actis, sub directa conducere a arhitectului Constantin D. Dobrescu.

Lucrările măreţei reşedinţe de vară au început în 1923 şi s-au finalizat trei ani mai târziu. Palatul cu mansardă avea centrală termică, bucătărie modernă,garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeţ în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână. Din păcate, regina nu a petrecut nicio zi în castelul ce se întindea pe un domeniu de 1.200 de metri pătraţi, ne spune Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, întrucât a descoperit Balcicul, unde şi-a ridicat un alt castel şi unde obişnuia să meargă în fiecare vară.

Insă regina, ne povesteşte Doina Păuleanu, venea des la castelul din Mamaia pentru a urmări construcţia lui. Profita de ocazie şi mergea la galop pe întinderile nesfârşite de nisip. „Foarte frumos descria regina acele clipe minunate petrecute în Mamaia, când vântul îi înfoia veşmintele şi îi mângâia părul. Totodată, descoperim o staţiune aproape pustie, cu doar câteva vile şi cu puţină lume. După anul 1935 Mamaia începe să se dezvolte“, adaugă Doina Păuleanu.

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

 

Derulați până sus