fbpx

Statuia Victoriei

Poate cel mai reprezentativ monument al perioadei socialiste îl reprezintă statuia Victoriei.

Monumentul Victoriei este realizat in stilul specific realismului socialist si glorifică lupta antifascistă a poporului român. A fost dezvelit in anul 1968, iar creatorul ei fiind Boris Caragea.

În istoria artei româneşti, numele sculptorului Boris Caragea reprezintă controversă, glorie, distrugere, negare, apoi revenire în cu totul alt registru. Un artist al extremelor. Născut la Balcic, unde şi-a câştigat existenţa în adolescenţă ca barcagiu, Caragea a devenit artist preferat de Casa Regală, ca ulterior să ajungă sculptorul oficial al regimului comunist.


Dobrogeanul Boris Caragea s-a născut la 24 ianuarie 1906, la Balcic (Cadrilater), crescând pe terasele Mării Negre, printre vestigiile arheologice de la Cap Caliacra. Fiu al mării, Boris şi-a câştigat un timp existenţa ca barcagiu, dar viaţa avea planuri măreţe cu el, pe măsura fizicului său impresionant. A primit numeroase comenzi, realizând importante lucrari plastice, printre acestea numărându-se: „Durere”, „Aruncatorul de disc” – realizare in 1958 si amplasate pe faleza din Constanta

Aici gasiți adresa Statuii Victoriei din Constanța:

Strada Traian, Parcul Primariei Constanța

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

Derulați până sus