fbpx

Bustul lui Mihai Eminescu

Complexul statuar dedicat marelui poet a fost dezvelit în anul 1934, are o înălțime de 3m și este opera sculptorului Oscar Han.

Monumentul este situat in apropierea marii, pe faleza Cazinoului, indeplinindu-se astfel una dintre dorintele exprimate de artist in versurile poeziei:

„Mai am un singur dor…”
„Mai am un singur dor:
In linistea serii
Sa ma lasati sa mor
La marginea marii. „

Poetul Mihai Eminescu a vazut marea pentru prima data in anul 1882, pe vremea cand avea 32 de ani. Acesta a poposit timp de 10 zile la Constanta pentru a face bai de mare, la recomandarea medicilor, si s-a indragostit iremediabil de frumusetea intinderii de apa.

Anumiți specialiști susțin teza conform căreia personajul feminin de sub bustul poetului este Calliope, muza muzicii, cântecului, dansului, a elocvenței și a poeziei epice, în timp ce alții consideră că această statuie este o reprezentare a iubitei poetului.

Initiativa inaltarii unui monument in cinstea lui Mihai Eminescu a apartinut lui I.N. Roman, stralucitul avocat, scriitor, jurnalist, primar si om politic al Constantei, care l-a cunoscut personal pe poet. I.N. Roman a fost cel care s-a ocupat de strangerea de fonduri necesare lucrarilor.

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

Derulați până sus