fbpx

Edificiul roman cu mozaic

Una dintre cele mai remarcabile vestigii arheologice ale orașului antic Tomis o reprezintă Edificiul roman cu mozaic, care avea o suprafață de peste 2000 m.p., din care s-au păstrat în prezent 600 de metri de covor mozaical.

 Importanţa arheologică a Edificiului Roman cu Mozaic a făcut ca, în perioada anilor 1970-1976, să se construiască deasupra monumentului, în zona mozaicului original, o structură din oţel, beton şi sticlă, pentru protecţie.

A fost descoperit în urma lucrărilor făcute pentru construirea unor blocuri de locuinţe în toamna anului 1959. La origini, constructia se intindea pe trei din cele patru terase ale falezei portului tomitan.  Prima terasa era situata la nivelul actual al Pietei Ovidiu si facea legatura cu una din pietele publice ale orasului antic.

Cateva magazii si impresionanta sala cu pavimentul de mozaic ocupau urmatoarea terasa a edificiului. Sala cu mozaic reprezenta locul efectiv de intalnire al negustorilor si oficialitatilor vremii. Ultima terasa era situata la nivelul cheiurilor portului antic si cuprindea inca o serie de magazii boltite, acoperite astazi de calcare.

Edificiul Roman cu Mozaic este o monumentală construcţie antică situată în imediata vecinătate a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, pe faleza dintre Piaţa Ovidiu şi Aleea Marinarilor.

Aici gasiți programul de vizitare si adresa „Edificiului roman cu Mozaic” Constanța:

Piața Ovidiu 12, Constanța

8:00 – 20:00 (vara); 9:00 – 17:00 (iarna)

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai. 

 

Derulați până sus