fbpx

Statuia lui Ovidiu

Operă a renumitului sculptor italian Ettore Ferrari, este o statuie emblematică a orașului și probabil cel mai important monument al Constanței.

Statuia a fost dezvelita in luna august a anului 1887 in prezenta personalitatilor locale ale vremii si a reprezentat un eveniment festiv pentru intreg orasul. Statuia din bronz il infatiseaza pe scriitorul Ovidiu intr-o ipostaza meditativa, iar pe soclul sau este inscriptionat textul:

“Sub asta piatra zace Ovidiu cantaretul
Iubirilor gingase rapus de al sau talent.
O, tu ce treci pe aicea si daca ai iubit vreodata
Te roaga pentru dansul sa-i fie somnul lin.”

Ca o reacţie împotriva îndelungatei stăpîniri otomane asupra Dobrogei, care a înăbuşit timp de secole conştiinţa naţională, autorităţile şi intelectualii români din Constanţa accentuează imediat după obţinerea independenţei, ideea romanităţii acestui teritoriu. În această atmosferă de reviriment naţional, figura poetului Ovidiu apare ca un simbol al permanenţei româneşti peste veacuri. Dând expresie acestei stări de spirit, cel dintîi prefect al judeţului Constanţa, Remus N. Opreanu, a luat iniţiativa de a eterniza printr-un monument, amintirea poetului exilat la Tomis.

Hotel Parc susține promovarea orașului Constanța si a stațiunii Mamaia, prin a oferii toate informațiile necesare turiștilor si nu numai.

Derulați până sus