fbpx

Istoria si legendele statiunii Mamaia

Mamaia 20sStatiunea Mamaia a devenit celebra atat in tara, cat si in strainatate datorita numeroaselor atractii turistice pe care le gazduieste. Cei care vor sa aiba parte de o vacanta de neuitat la malul marii fac acum o prioritate din a-si rezerva locuri la un hotel din statiunea Mamaia. Anul acesta se vor implini 109 ani de la inaugurarea acestui loc extraordinar pe care il are tara noastra.

Inaugurarea ei a fost facuta cu mare fast de autoritati deoarece Mamaia era privita ca o destinatie de top a litoralului nostru. Cu ovazia evenimentului au fost prezenti inclusiv oficiali de inalt rang ai statului roman, printre ei numarandu-se si doi ministri, Gradisteanu si Banescu. Toata lumea buna a vremii dorea sa ajunga la Mamaia, statiunea fiind descrisa de numerosi scriitori ai literaturii romane si nu numai.

”Mamaia: imense întinderi de nisip, o plajă atât de largă încât sfârșitul i se pierde în depărtare, cu scoici trandafirii ca niște petale de flori aruncate de zâne, băi de mare și acel râs ce izbucnește anume când năvălește asupra ta apa rece, foșnetul șoptit al valuril or ce se sparg rând pe rând domol de mal, lăsând fiecare o fâșie de spumă albă ca zăpada; jocuri prin nisip, câini nebunatici luptându-se cu
câte o bucată groasă de lemn azvârlită de valuri pe mal sau înnebuniți de bucurie și alergând ca niște ogari cenușii într-o fugă zănatecă de-a lungul plajei, lătrat îmbătat de fericre; bone cu uneltele necesare pentru baie: cu umbrele de soare și cuvinte de dojană, apoi iarăși râsete, râsete. Bărci încete lunecând alene pe întinderea lacurilor, soare revărsat fără milă asupra capetelor noastre, prefăcând apa într-o pânză de lumină care arde ochii”.

Asa vorbea Regina Maria care s-a indragostit pe loc de acest loc, a construit aici in anii ’20 ai secolului trecut Palatul Regal din Mamaia.

 

Primul hotel construit in Mamaia a fost Rex, el pastrandu-si arhitectura originala de-a lungul timpului. Din pacate, multe cladiri din statiunea Mamaia au fost distruse in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Reconstructia a fost demarata de regimul comunist .

 

Ulterior, Nicolae Ceausescu a decis ca in Mamaia sa se construiasca numeroase hoteluri care sa faca fata afluxului mare de turisti ce preferau locul atunci cand veneau la mare. In perioada postdecembrista, Mamaia a inregistrat o perioada plina de probleme, insa statiunea a fost apoi relansata si si-a recastigat faima de odinioara.

castel Mamaia 80s

Numele statiunii are o istorie interesanta. Potrivit istoricilor, numele ei ar veni de la cel al unei persoane de origine tatara, adica Mamai. El era cel care detinea, undeva la sfarsitul secolului al 19-lea, o suprafata mare de pamant in zona. O alta legenda legata de numele statiunii implica o intamplare tragica. Potrivit acesteia, fiica unui cioban, inecata in lacul Siutghiol din cauza turcilor, ar fi fost auzita strigandu-si cu glas de moarte propria mama pe care o chema Lia.

 

Lacul Siutghiol este un alt obiectiv turistic ce merita vizitat de cei care ajung pe litoral in Mamaia. Jumele lacului ar veni, potrivit expertilor in lingvistica, din limba turca. Cuvintele “Sut” si “Gol” inseamna in turca “Lacul Laptos”. Primele amplasamente au fost construite in Mamaia incepand cu anul 1905, statiunea fiind inaugurata in anul 1906.

 

Drept consecinta a dezvoltarii statiunii in ritm accelerat, autroritatile au decis atunci sa construiasca o linie de cale ferata pe care sa circule trenurile ce ii aduceau pe turisti la Mamaia. Adevarata faima a statiunii a ajuns sa fie cunoscuta si in strainatate in perioada interbelica, atunci cand aici au ajuns din ce in ce mai multi turisti straini.

 

Statiunea Mamaia se mai remarca prin suprafata impresionanta a plajei de care ea dispune. Exista locuri in care latimea ei atinge nu mai putin de 200 de metri, turistii gasind aici un loc in care se pot bucura din plin de soare si apele involburate ale Marii Negre.

Derulați până sus
Descoperă mai multe opțiuni in stațiunea mamaia!